tisdag 31 mars 2009

Halsduk i lin




Jag har kommit fram till att det är väldigt roligt att ha en "liten" stickning på gång. För mig kommer den fram när man någon gång får en stund över och sitter framför TV.
Mitt tålamod när det gäller stickning har jag redan bloggat om - det får inte vara för krångligt och det får inte ta för lång tid!

Denna halsduk fick jag inspiration till när jag såg garnet, givetvis på Perssons garn i Umeå.
Färgen var nog det jag föll för först - turkos min favorit färg!
Vad skulle jag då sticka? en tunnare halsduk kom jag fram till.
Garnet som är av 100% lin är Marks & Kattens Linen
30 maskor lade jag upp på sticker 4½. sedan stickade jag slätstickning till önskad längd.
För att "piffa" upp den lite så virkade jag en uddkant som avslutning. det blev även en liten trippel blomma.
Något jag kunde ha gjort annorlunda: säker det mesta, men 30 maskor är nog lite för mycket, den blev onödigt bred.
Jag måste erkänna att virkning inte är min starka sida, men man kan ju inte bli bättre om man inte övar sig...


Halsduken kommer jag att använda redan imorgon ska bara sätta dit en liten "made by ellan" först.

måndag 30 mars 2009

ekobytet

Stora lilla j har dragit igång ett byte, ett ekobyte. Jag tyckte att det lät spännande och har anmält mig, ser fram emot att få mer infrmation.

tisdag 24 mars 2009

Ellans hut påse!























Jag får alltid så dåligt samvete när jag är på affären och handlar. Först går man rnt och plockar de varor man ska ha samtidigt tänker man på att välja närproducerat, ekologiskt, krav osv och det är ju inte så svårt. Sen kommer man till kassan, packar upp sina varor .....och då! tar man även x antal plastpåsar för att få hem varorna.....Men nu ska det bli rättning på det!

Jag ska sy tyg påsar!

Först ut är denna, tyget kommer från "lagret" men köptes in på Ohlssons för ca ett år sedan. kantbanden fanns också på "lagret".

Mönstret till påsen fick jag genom att klippa sönder en Ica påse. Sedan var det bara att klippa ut och sy! Inga konstigheter alls!

Jag är mycket nöjd inget krångel, bara en liten tankevurpa när jag skulle sy ihop botten vilket medförde att jag var tvungen att sprätta lite.

Nu är det bara att öka produktionen!


söndag 22 mars 2009

Utan nål och tråd!

Men med häftpistol!
För att sätta lite färg både i Prinsens rum och i mitt sy rum har jag gjort två stycken tygtavlor. Det är verkligen hur enkelt som helst!
Tyget har jag spänt upp på spännramar, tänkta för målardukar.

Spännramen till den stora tavlan har jag köpt på Clas Ohlssons dom har en hel del ramar men bäst är nog ändå att gå till en konstnärs affär, där kan man få exakt längd och bredd som man önskar!

Tyget till Prinsens tavla har jag köpt på Åhlens. Jag bara älskar det tyget, en världskarta med fina färger och motiv! (Som tur är tycker prinsens också om tyget)

Som tur var fick jag lite hjälp vid ihop monteringen av ramen, det är inte svårt men det var bra att vara två för att se till att den blev i vinkel. Ett tips för att kolla det är att mäta diagonalen på ramen.

Sedan var det bara att spänna på tyget men det var här det blev en paus på några veckor......eftersom ramen var så pass stor kunde jag inte gömma undan den......utan den stod framme i vardagsrummet av alla ställen, man kan just undra hur det kom sig att den hamnade där och inte i mitt sy rum? Jag hävdar att ramen var för stor för mitt lilla sy rum, inte att jag har för mycket tyg, maskiner och andra pysselsaker där....men under tiden har den fungerat som hinderbana, konstruktions materiel till kojbyggen och mycket mer!
Nu sitter den äntligen på sin rätta plats - på väggen i prinsens rum!





Elefanttavlan har en ram från Konstnärs shoppen i Umeå. Tyget fyndade jag på loppis i höstas. Vilket fynd det var! tre batiktryck var av det med elefanten var det minsta för 20kr! De andra trycken får vara hyllvärmare ett tag till!

Elefanttavlan hänger nu i mitt sy rum där jag kan njuta av den varje gång jag tittar upp från maskinerna!

Det här med tygtavlor har gett mersmak, nu har vi tre stycken här hemma den här hänger i vår tvättstuga.










söndag 15 mars 2009

Speciell beställning!



Min älskade prins kom för en dryg månad sedan in i syrummet med en beställning: En liten klänning och ett par mjuka byxor, jag frågade vilket tyg det skulle vara svaret löd det med vägar! det tolkade jag till landskapstyget från Jofotex. Sen var han klar med sin beställning och gick ut från syrummet!

Beställnigen har tagit lite tid att få klart, men denna soliga dag när jag ändå var tvungen att vara inne pga sjukdom tog jag tag i det och fixade det sista som att fästa trådar och dyl.


Klänningen och tightsen ska prinsen givetvis inte ha själv utan det är en present till förskole frökens lilla prinsessa som föddes den 8 januari (den bästa av dagar, tycker jag hi hi) (förskole fröken är en av prinsens ögonstenar)

Vi får väl skriva på kortet min lilla favorit fras som jag har "lånat" från min kompis Kicka:

"Om färg eller form får prinsessan att gny gör jag gärna en ny"

Nu när prinsen kommer hem från slalombacken ska han få göra paket och ett kort!

söndag 8 mars 2009

Mysbyxor


Jag fick en beställning på mysbyxor av en kompis vars son var i behov av nya. Jag fick fria händer men önskan var att de skulle vara blå. Det blev blå velour och som mönster använde jag mig av ett tights mönster från Ottobre, gjorde dem lite längre och satte in en resår i benfållen så att de inte skulle vara för långa. Byxans nya ägare blev väldigt nöjd!


På bilden är det prinsen som testar dem.


Fler mössor


Jag har fastnat i ett "mössträsk". Frågan är bara hur många olika mössor man kan behöva?


Denna mössa är stickad i Drops mönster Jag använde mig av garnet Easy som jag givetvis har köpt på Perssons garn i Umeå. Man behöver två nystan för att göra en mössa.


Prinsen använder sin gröna till overallen varje dag men min kommer mest till användning när det är riktigt kalt och dunjackan kommer fram.